Chevrolet's kennel -

Schnauzer p/s & Riesenschnauzer svart

 

                        

 

Pälsvård

En av schnauzerns viktigaste särdrag är den sträva pälsen. För att kunna bibehålla strävheten och i vissa fall erhålla den krävs att man regelbundet tar bort döda hår för att kunna ge plats åt ny päls.

Att trimma din hund kan ta tid och vara besvärligt men förutom att det ger dig kunskaper i pälsvård så får du också en hund med en vacker peppar/salt eller svart färg och en päls som stöter bort smuts och vatten. Det är också nyttigt för våra ofta stöddiga och envisa schnauzrar att de märker att vi kan vara lika envisa och bestämda när det gäller att de skall sitta stilla på bordet och låta sig hanteras.

Att raka eller klippa din schnauzer är naturligtvis enklare men pälsen blir mjukare och mjukare ju mer den rakas. Dessutom försvinner peppar/salt pigmenteringen, färgen blir istället jämngrå och den svarta pälsen blir grå och matt i tonen. Pälsen förlorar också dess vatten och smutsavstötande egenskap. Om Du har en tanke på att ställa ut din schnauzer har du inget val, pälsen måste trimmas.

Källa: Schnauzerringen.se

KORTFATTAD TRIMBESKRIVNING:
Schnauzern bör trimmas 2-3 ggr per år. Man plockar bort allt dött täckhår, utom på vissa ställen där man alternativt kan klippa. Det tar sedan i regel 8-12 veckor innan en lagom päls vuxit ut, ca 1-2 cm på kroppen. Däremellan bör man skarapa / kamma med en underullskam (jag rekommenderar; Classic grov), för att på så vis hålla efter ullen och låta den nya sträva täckande pälsen växa fram. Regelbunden borstning, och ett och annat bad ger liv åt pälsen under utväxten.
Här beskrivs i korta drag hur man putsar för att få fram ett korrekt utseende på den "färdiga" schnauzern:
1. Lämna ca 1-2 cm. Kan hållas efter kontinuerligt en längre tid om man regelbundet plockar ut långa hår.

2. Trimmas kort, eventuellt maskinklipps mothårs (bra klippmaskin är; Oster A5 och 10:ans skär). Baken trimmas kort ända ner till hasen, likaså halsens undersida. Kinderna skall vara korta för att sedan övergå i skägget. Man formar här håret vid övergången vid ögonvrån, för att framhäva det rektangulära intrycket.

3. Benen formas och jämnas. Störande hår plockas ur. Benen skall se raka ut fram och välvinklade bak. För mycket och för lite skämmer allt. Lagom och balans är det som gäller. Varje individ trimmas efter sina egna förutsättningar för att få den bästa helheten. Konturen under bröstkorgen formas med sax. Fransar är alltid störande. Tassarna skall vara runda ("kattfot"). Skägget formas. Tänk framförallt på övergången vid armbågarna. Här putsar man kort för att inte schnauzern ska se hjulbent ut.

Detta var en liten snabblektion! En välskött schnauzer är alltid kul att se!